Ιταλία: 1 στους 2 απαισιόδοξος για το 2013

Με απαισιοδοξία ατενίζει το νέο έτος η πλειοψηφία των ιταλικών οικογενειών. Το 48% των πολιτών θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση, φέτος, πρόκειται να επιδεινωθεί, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης της Swg, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του γεωργικού συνδέσμου Coldiretti.

Το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το οικονομικό τοπίο δεν πρόκειται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το 2012, και μόνο το 10% έχει την άποψη ότι η πρόκειται να ξεκινήσει ουσιαστική ανάκαμψη.

Το 51% των ιταλικών οικογενειών, όπως αποκαλύπτει η έρευνα Swg, “καταφέρνει να καλύπτει, μόλις, τις πάγιες οικονομικές του ανάγκες”, ενώ το 8% δεν διαθέτει τα αναγκαία χρήματα.

Το 53%, των ερωτηθέντων, απάντησε ότι ανέβαλλε την αγορά ρούχων και υποδημάτων αφού θεωρεί, ότι, σε περίοδο κρίσης, “είναι μια λογική και επιβεβλημένη θυσία”.

Τα ταξίδια και τις διακοπές μείωσε, το 51% του στατιστικού δείγματος. Οι Ιταλοί περιορίζουν, επίσης:

  • τις εξόδους σε εστιατόρια και καφέ (48%)
  • την αγορά αυτοκινήτων (38%)
  • την ανακαίνιση των ακινήτων (40%) και
  • τις επισκέψεις σε μουσεία ή τις βραδιές σε θέατρα και κινηματογράφους, που έγιναν σπανιότερες για το 37%.

Οι μόνοι τομείς που αντέχουν και συνεχίζουν να θεωρούνται κύριας και πρωτεύουσας ανάγκης, είναι τα έξοδα για τα τρόφιμα ( το μηνιαίο διαθέσιμο ποσό περιορίσθηκε μόνο στο 17% των περιπτώσεων) και τις διάφορες αγορές αγαθών για τα παιδιά, τις οποίες θυσίασε μόλις το 9% των ερωτηθέντων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...