Εργασιακή εφεδρεία και στην Ιταλία

Κύμα απομάκρυνσης εργαζομένων στο Δημόσιο, προανήγγειλε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης την ώρα που είχε συνομιλίες με τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Με ανακοίνωσή του στο Twitter, εκείνη την ώρα, ο Φιλίπο Πατρόνι Γκρίφι δήλωσε ότι “οι υπεράριθμοι υπάλληλοι στην κεντρική κρατική διοίκηση είναι 4.028”.

Πρόκειται για 3.200 υπαλλήλους υπουργείων, 666 του ευρύτερου δημοσίου τομέα και 126 που απασχολούνται σε ερευνητικά ιδρύματα.

Όσον αφορά στους τρόπους μείωσης του συνολικού αριθμού τους, ο υπουργός δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να αποφύγει “τραυματικές μεθόδους” και να υιοθετήσει λύσεις όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση, οι μεταθέσεις και η μερική απασχόληση. Ως ύστατη λύση προκρίνεται η διετής χορήγηση μειωμένων αποδοχών, ενώ ο εργαζόμενος θα προσπαθεί να βρει νέα απασχόληση.

Τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών προβλέπουν, σε σύνολο 3,3 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων, την σταδιακή απομάκρυνση 24.000 εργαζομένων που απασχολούνται στη δημόσια παιδεία, στις ένοπλες δυνάμεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε κάποια υπουργεία όπως των Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Γκρίφι, το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να εξοικονομήσει συνολικά 392 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 342 από τους απλούς υπαλλήλους και τα υπόλοιπα 50 από τα διευθυντικά στελέχη.

“Δεν θα προχωρήσουμε σε μαζικές απολύσεις”, είπε ο Πατρόνι Γκρίφι, σε μια προσπάθεια να αποφύγει αντιδράσεις και δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση των μειώσεων μετά από διάλογο με τα συνδικάτα.