Ένας στους δυο Ιταλούς τρώει… αποφάγια!

Οι Ιταλοί είναι ξακουστοί παγκοσμίως για την αγάπη τους για το καλό φαγητό. Αυτά, όμως, δεν ισχύουν σε καιρούς κρίσης!

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις νέας έρευνας που βλέπει το φως της δημοσιότητας: ένας στους δυο Ιταλούς τρώνε τα αποφάγια της προηγούμενης μέρας λόγω του πλήγματος που έχει φέρει στα εισοδήματα τους η κρίση και η λιτότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ένωσης παραγωγών τροφίμων Coldiretti, το 59% των Ιταλών ανακυκλώνουν ζυμαρικά, ψωμί, λαχανικά που έχει μείνει από το γεύμα της προηγούμενης μέρας για να γεμίσουν το πιάτο τους και την επόμενη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατέληγαν στα σκουπίδια στην Ιταλία, η αξία των οποίων αποτιμάται σε 11 δισ. ευρώ.

Μια στις τέσσερις οικογένειες στη χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, σύμφωνα με τις στατιστικές. Ενώ ο νόμος για αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του επόμενου έτους θα επιβαρύνει τους Ιταλούς καταναλωτές με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Πάντως, σύμφωνα με τους σεφ, η ιταλική κουζίνα είναι αρωγός των πληττόμενων από την κρίση: οι εντυπωσιακές και ιδιαίτερα εύγευστες ιταλικές συνταγές βασίζονται συνήθως σε πολύ απλά και ταπεινά υλικά. Η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στην εποχή των παγκόσμιων πολέμων οπότε τα τρόφιμα σημείωναν σοβαρότατες ελλείψεις στη χώρα. Φημισμένες συνταγές όπως: ριμπολίτα, πίντσα, πάστα φριτάτα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ευφάνταστα μείγματα από υπολείμματα ζυμαρικών, τυριών και λαχανικών.