Εικονογράφηση της ζωής του Μωάμεθ με απρόβλεπτες συνέπειες

Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo δημοσίευσε σήμερα ένα 64σέλιδο ειδικό τεύχος με σκίτσα για την ζωή του προφήτη Μωάμεθ.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί τη συνέχεια των σκίτσων που είχε δημοσιεύσει το Σεπτέμβριο το εβδομαδιαίο έντυπο, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο αρκετών γαλλικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό.

Στην κύρια παράδοση του Ισλάμ θεωρείται προσβλητική η απεικόνιση του προφήτη.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2: "Δεν είναι ανάγκη να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά".

Το σαββατοκύριακο, ο εκδότης του περιοδικού Στεφάν Σαρμπονιέ δήλωσε: "Αν ο κόσμος θέλει να σοκαριστεί, θα σοκαριστεί".

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, οι οποίες προκλήθηκαν από την προβολή μίας "ταινίας" χαμηλού κόστους αμερικανικής παραγωγής, η οποία εμφάνιζε τον προφήτη ως αιμοσταγή γυναικά και παιδεραστή.

Οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και δυτικών πρεσβειών προκλήθηκαν από τον σάλο που ξέσπασε για την ταινία, την οποία καταδίκασαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες.

Το 2005 μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο ύστερα από την δημοσίευση από την εφημερίδα της Δανίας, Jyllands-Posten, 12 σκίτσων που διακωμωδούσαν τον προφήτη Μωάμεθ.