Ορατός ο… κίνδυνος ακροδεξιού πρόεδρου στην Αυστρία

Ο Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) απειλέι ανοιχτά τον βαν ντερ Μπέλεν, φιλελεύθερο οικολόγο ανεξάρτητο υποψήφιο

Η ζωγραφισμένη με σβάστιγκα προεκλογική αφίσα του ακοροδεξιού Χόφερ - Στο βάθος η αφίσα του φιλελεύθερου οικολόγου Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν 

Η Αυστρία αποφασίζει την Κυριακή αν θα έχει έναν πρόεδρο που προέρχεται από ένα κόμμα της άκρας δεξιάς, η εκλογή του οποίου θα αποτελέσει πρωτοφανές φαινόμενο στην Ευρώπη, αλλά και νέο θρίαμβο των λαϊκιστών, έξι μήνες μετά την απόφαση για Brexit και έναν μήνα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η χώρα προετοιμάζεται για το τέλος μιας ατελείωτης σειράς εκλογικών αναμετρήσεων, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ ως τώρα πιο αμφίρροπο μεταξύ του Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιου του ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), και του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, φιλελεύθερου οικολόγου που κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος.

Ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPO) και των Συντηρητικών (OVP) που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία από το 2007 φαίνεται να περνά δύσκολες ημέρες παρά την ανάληψη της καγκελαρίας τον Μάιο από τον σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν.

Τα δύο κόμματα αποκλείστηκαν για πρώτη φορά ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Ο Χόφερ βρέθηκε πρώτος σε ψήφους με ποσοστό 35%.

Στη διάρκεια του δεύτερου γύρου στις 22 Μαΐου ο βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε με λιγότερες από 31.000 ψήφους περισσότερες, όμως το αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω διαδικαστικών ανωμαλιών.

Στην περίπτωση που διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό FPO βρίσκεται πρώτο σε πρόθεση ψήφου, με 30%.

«Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο το FPO να κερδίσει το 50% των ψήφων», σχολίασε ο Τόμας Χόφερ, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην «τεράστια αγανάκτηση των ψηφοφόρων» της πλούσιας αυτής χώρας των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος ο Χόφερ «ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία» προς τις βουλευτικές εκλογές, εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ.Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς έχει πει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να είναι ένας ενεργός πρόεδρος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, υπό κάποιες συνθήκες, να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Μια νίκη του Χόφερ «θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Αυστρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδυναμώνοντας τα λαϊκιστικά κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς», εκτίμησε ο Τσαρλς Λάιχφιλντ του think tank Eurasia, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς υψηλού κινδύνου, με εκλογές να διεξάγονται στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Ο Χόφερ, στέλεχος του FPO εδώ και είκοσι χρόνια και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τους πολιτικούς ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανοικτά την εχθρότητά τους προς τους πρόσφυγες, αλλά και με τη Ρωσία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...