Άκυρος ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας – Πάνε πάλι σε εκλογές!

Το Συνταγματικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Ακροδεξίας και ακύρωσε την νίκη του Πράσινου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Την ακύρωση του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών που έγιναν τον περασμένο Μάιο και την επανάληψή τους, ανακοίνωσε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, αποδεχόμενο προσφυγή της ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος. 

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης - το οποίο εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30% - είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών , pπικαλούμενο παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες.

Η ακροδεξιά ζητούσε ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων από τον υποψήφιο των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Για τις 20 "σοβαρότερες" από τις καταγγελθείσες περιπτώσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε εξετάσει την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια ακρόαση συνολικά 67 μάρτυρες, διαπιστώνοντας κάποια τυπικά λάθη, χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή ένδειξη για νοθεία κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Η σημερινή απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, γιατί, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μόλις 30.863 ψήφων, είχε προβληθεί τότε στον διεθνή Τύπο με σχόλια, όπως "οι 30.863 ψήφοι που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας", από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος, προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο.