Ο Πράσινος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν νέος Πρόεδρος της Αυστρίας

Οι ακροδεξιοί έχασαν τη νίκη, με πολύ υψηλά όμως ποσοστά

Ο υποψήφιος των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, σύμφωνα με το Reuters.

O  Βαν Ντερ Μπέλεν προηγήθηκε στην τελική καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων και αναδείχθηκε ο νέος Πρόεδρος, μετά από ένα θρίλερ που έφερνε πρώτο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχτηκε την ήττα του, μετέδωσε το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.