Κύπρος: Κατηγορηματικό “όχι” για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης

Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο σύγκλησης τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ο κυβερνητικό εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Μπαγίς τόνισε χθες σε δηλώσεις του ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ μίας τετραμερούς συνάντησης, όμως ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια προοπτική δε θεωρείται αποδεκτή από την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδιώκει να απεμπλακεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Μπαγίς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και στους υποψηφίους για την κυπριακή προεδρία, Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, καθώς ο μεν Αναστασιάδης έχει προτείνει διευρυμένες συνομιλίες, ο δε Λιλλήκας διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Οι προτάσεις αυτές, τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου, ακυρώνουν πάγιες θέσεις της ελληνο-κυπριακής πλευράς και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα διεθνώς.

"Η απάντηση στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας και στους κύκλους διεθνώς, που ενδεχομένως να θέλουν να την εξυπηρετήσουν, είναι η επιμονή και η συνέπεια στα ψηφίσματα και στις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών" , επεσήμανε.