Επεισοδιακή διαμαρτυρία με ξίφη σε ναό των Σιχ στην Αγγλία

Η αστυνομία προχώρησε σε 55 συλλήψεις κατά τη διάρκεια ενός μικτού γάμου

H βρετανική αστυνομία συνέλαβε 55 ανθρώπους και κατέσχεσε ξίφη σήμερα σε έναν ναό των Σιχ στην κεντρική Αγγλία, έπειτα από μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τέλεση ενός μικτού γάμου, ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί από το πρωί στον ναό Γκουρντουάρα στο Λίμινγκτον Σπα, αφού μια ομάδα ενόπλων είχε εισβάλει στο ναό.

Συνολικά 55 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από έναν «διαπληκτισμό που έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Ντέιβιντ Γκάρντνερ.

«Ένας σημαντικός αριθμός αγχέμαχων όπλων κατασχέθηκε στο σημείο» πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο Τζάτιντερ Σινχ Μπίρντι, πρώην ταμίας του ναού, εξήγησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι ένας γάμος μεταξύ Σιχ και πιστών άλλου θρησκεύματος επρόκειτο να τελεστεί.

Ο Πέρι Φίλιπς, ένας αυτόπτης μάρτυρας, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο καβγάς ξέσπασε με αφορμή την τέλεση «ενός μικτού γάμου». Περιέγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων Press Association ότι «πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ναού Γκουρντουάρα».

«Έμοιαζε με μια ειρηνική διαμαρτυρία» σημείωσε και διευκρίνισε ότι στο Λιμινγκτον Σπα υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Σιχ.

Από την πλευρά της η οργάνωση Σιχ 2 εξήγησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι οι άνδρες που συνελήφθησαν κρατούσαν ένα κιρπάν, όπως ονομάζονται τα μικρά τελετουργικά ξίφη που έχουν μια συμβολική σημασία για τους πιστούς της εν λόγω θρησκείας. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η αστυνομία τιμώρησαν την εμφάνιση των Σιχ και διέβαλαν την κοινότητα των Σιχ στη Βρετανία», κατήγγειλε η οργάνωση καλώντας τους πιστούς της να φέρουν τα ξίφη κιρπάν στο αστυνομικό τμήμα της κοινότητάς τους και να εξηγήσουν την θρησκευτική σημασία τους στους αστυνομικούς.

Περισσότεροι από 420.000 Σιχ διαμένουν στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Αντιπροσωπεύουν το 0,8% του πληθυσμού.