Ισπανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις

Την έγκριση της ισπανικής Βουλής πήρε την Πέμπτη ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2013, που συνέταξε η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, και που προβλέπει την αυστηρότερη λιτότητα που έχουν ζήσει έως τώρα οι Ισπανοί.

Την ίδια ώρα χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους της Μαδρίτης για να υπερασπιστούν την δημόσια υγεία η οποία τίθεται σε κίνδυνο, όπως δηλώνουν, από τον προϋπολογισμό του 2013. Σήμερα διαδηλώνουν επίσης και οι δικαστές και οι δικηγόροι για να υπερασπιστούν μια αδέκαστη δικαιοσύνη, καθώς όπως καταγγέλλουν η κυβέρνηση προωθεί δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, μία για φτωχούς και μία για πλούσιους.

Το βράδυ διοργανώνεται μια ακόμα διαδήλωση στη Μαδρίτη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Αυτή τη φορά το κάλεσμα απευθύνει το κίνημα των “Indignados” (“Αγανακτισμένοι”). Δεν θα είναι μια πορεία σαν όλες τις άλλες για το κίνημα της 25Μ, αλλά κάτι σαν "νεκρώσιμη πομπή"...

"Καλούμε όλους τους πολίτες, με κεριά και πένθιμη ενδυμασία, να μετάσχουν μαζικά σε αυτήν την διαδήλωση για να δείξουν ότι απορρίπτουν αυτόν τον προϋπολογισμό της πείνας και της φτώχειας", ανακοίνωσε το κίνημα.

Όλα αυτά ενώ η ανεργία καλπάζει στην Ισπανία και πλέον ανέρχεται σε περισσότερο από 25%, και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας.

Ήδη 12,7 Ισπανοί ζουν στο όριο της φτώχειας και αν δεν διορθωθούν οι περικοπές τότε, όπως προειδοποιεί έκθεση ενός δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων η Oxfam, το 40% πληθυσμού απειλείται με ένδεια.

Η κυβέρνηση ωστόσο θέλει τουλάχιστον να εμφανίζεται πιο αισιόδοξη. "Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά θα είναι το έτος της σταθεροποίησης της οικονομίας μας", είπε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παρότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας κατά 1,4% το 2013 και ενώ η ίδια η κυβέρνηση αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

"Εργαζόμαστε για μια επιστροφή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για το 2014", προσπαθεί να διαβεβαιώσει ο Ραχόι, χωρίς να είναι καθόλου εύκολη πλέον υπόθεση να πείσει τους χειμαζόμενους από την κρίση και ανεργία Ισπανούς.

Ο προϋπολογισμός αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισπανία, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014 προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας που έφτασε στο 9,4% του ΑΕΠ το 2011.

Ο στόχος για το 2012 είναι το 6,3% και στη συνέχεια το 4,5% για το 2013 και το 2,8% το 2014.

Μεταξύ των περικοπών προβλέπεται μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 6,3%, αύξηση του ΦΠΑ, από την οποία προσβλέπουν σε αύξηση των εσόδων κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ, περικοπές στην υγεία και την παιδεία στις περιφέρειες αλλά και νέες μειώσεις συντάξεων.