Η φτώχεια απειλεί το 40% των Ισπανών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της σκληρής πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία κρούει η μη κυβερνητική οργάνωση “Intermon Oxfam”, το ισπανικό παράρτημα της συνομοσπονδίας “Oxfam” που ειδικεύεται σε προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την φτώχεια.

Μέσω έκθεσής της, την οποία δημοσιοποίησε την Πέμπτη, προειδοποιεί ότι το σχεδόν το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα κατατασσόταν στους φτωχούς εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τις πολιτικές λιτότητας.

Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά για τους Ισπανούς, καθώς ήδη 2,7 εκατ. πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% του πληθυσμού, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την οργάνωση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε κατά τον διευθυντή της Intermon Oxfam, Χοσέ Μαρία Βέρα, ότι η χώρα θα χρειαζόταν 25 χρόνια για να επιστρέψει στα εισοδηματικά επίπεδα του 2008.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι το πλουσιότερο 20% κέρδιζε 7,5 φορές περισσότερα από το φτωχότερο 20% το 2011 και εκτιμά πως το 2022 ο λόγος αυτός μπορεί να έχει φτάσει τις 15 φορές.