Περικοπές 8.500 θέσεων στις ισπανικές τράπεζες ως το 2015

Περίπου 8.500 εργαζόμενοι στις ισπανικές τράπεζες Bankia και Novagalicia θα χάσουν τις δουλειές τους τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της διάσωσης των τραπεζών από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα για το εργατικό δυναμικό της χώρας, που μαστίζεται από την υψηλή ανεργία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Bankia, Ζοσέ Ιγνάθιο Γκοϊριγκολθάρι, υπογράμμισε ότι το προσωπικό της τράπεζας, που είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις ισπανικές τράπεζες που θα λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια, θα μειωθεί κατά 28% μέχρι το 2015, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 6.000 εργαζομένους.

Από αυτούς τους 6.000 εργαζομένους, οι 4.500 αποτελούν προσωπικό της τράπεζας και θα απομακρυνθούν με άμεσες απολύσεις, ενώ οι υπόλοιποι 1.500 ανήκουν σε θυγατρικές της Bankia και θα καταβληθεί προσπάθεια να “ενοικιαστούν” σε άλλες επιχειρήσεις. Όσο για τους όρους απομάκρυνσης των εργαζομένων, ο πρόεδρος της Βankia τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με τα συνδικάτα.

Επιπλέον, η τράπεζα Novagalicia ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περικοπούν σχεδόν 2.500 θέσεις εργασίας, που ισοδυναμούν με το 43% του προσωπικού της.