Ισπανία: Επιταχύνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Την επιτάχυνση της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια μελετά η ισπανική κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση του προϋπολογισμού για τις συντάξεις, ο οποίος σήμερα ανέρχεται περίπου στα 100 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο αρχικός σχεδιασμός της ισπανικής κυβέρνησης ήταν η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης σταδιακά σε ορίζοντα 15ετίας, όμως η κρίση που πλήττει τη χώρα την αναγκάζει να επισπεύσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση μελετά ακόμα την κατάργηση της ετήσιας αύξησης στις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό, ή έστω την θέσπιση προϋποθέσεων ώστε η ετήσια αύξηση να μην εφαρμόζεται όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ή όταν το έλλειμμα βρίσκεται πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο εντός της κυβέρνησης, αν και το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι η εισαγωγή αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση δεν θα επιχειρήσει να μπλοκάρει ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς στόχος του είναι η δημιουργία ενός πιο ελαστικού και βιώσιμου συστήματος.