Ερντογάν για θανατική ποινή: Θα εγκρίνω ό,τι αποφασίσει η Βουλή

Για άλλη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "θα ακούσει" το λαό, κάνοντας ουσιαστικά ξεκάθαρες τις προθέσεις του για την τιμωρία των στασιαστών

Συνέντευξη Ερντογάν στο CNN και την Μπέκι Άντερσον - Πηγή: CNN 

Για άλλη μια φορά - και παρά το τελεσίγραφο της ΕΕ ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημαίνει και αυτόματη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του για την τιμωρία των στασιαστών - πραξικοπηματιών. 

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CNN, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "θα ακούσει" το λαό και "όταν το θέμα για επαναφορά την θανατικής ποινής έρθει στη Βουλή, θα εγκρίνω όποια απόφαση πάρει το κοινοβούλιο". 

"Υπήρξε έγκλημα προδοσίας", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι - αν τελικά επανέλθει η εσχάτη των ποινών στη χώρα - αυτό θα γίνει με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε εξάλλου ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί την επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος εκείνων που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. "Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν", επεσήμανε ο Ερντογάν. "Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν... Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταϊζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια, αυτό λένε οι πολίτες".

Το CNN μετέδωσε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε στην ίδια συνέντευξη ότι τα επίσημα έγγραφα στο πλαίσιο της υποβολής αιτήματος για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία επίσημα το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.