ΕΕ σε Ερντογάν: Αν επαναφέρεις τη θανατική ποινή, ξέχνα τις διαπραγματεύσεις

Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε σήμερα στην Τουρκία ότι δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

"Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή", δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η ίδια επισήμανε επίσης πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο.

«Μια χώρα που έχει τη θανατική ποινή, δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για «ανησυχητικές» δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και για «αποκρουστικές σκηνές αυθαιρεσίας και εκδίκησης εναντίον στρατιωτών στον δρόμο» κατά τις πρώτες ώρες της αποτυχίας της απόπειρας του πραξικοπήματος.

«Η Γερμανία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν επ' αυτού σαφή θέση: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη θανατική ποινή. Μια χώρα που έχει τη θανατική ποινή, δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. και η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει και επικυρώσει το 13ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου υποχρεούται, όπως και πολλά άλλα κράτη, στην πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής.

Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, όσο και ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ έχουν ανακοινώσει δημοσίως την πρόθεσή τους να "ικανοποιήσουν το λαϊκό αίτημα" και εξετάσουν την επαναφορά της εσχάτης των ποινών για τους "τρομοκράτες" όπως χαρακτηρίζουν τους πραξικοπηματίες και τους Κούρδους μαχητές του PKK.