Ερντογάν για επαναφορά θανατικής ποινής: Ό,τι πει ο λαός…

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα", υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ενώπιον υποστηρικτών του ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποία καταργήθηκε επίσημα το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ως κυβέρνηση και ως Κράτος, εμείς γνωρίζουμε και ακούμε αυτό το αίτημα που είναι δικό σας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα», απάντησε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πραξικοπηματιών. «Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα συζητήσει με την αντιπολίτευση και μια απόφαση αναμφίβολα θα ληφθεί», πρόσθεσε ο ίδιος σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν απάντησε στους πολίτες που φώναζαν «θέλουμε την θανατική ποινή» μετά την κηδεία θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Στη Δημοκρατία, η απόφαση, είναι αυτό που θέλει ο λαός» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτήν την απόφαση καθώς σε αυτήν την χώρα εκείνοι που διαπράττουν ένα πραξικόπημα εναντίον του Κράτους υποχρεωτικά θα πληρώσουν το τίμημα».

Κύμα εκκαθαρίσεων σε ολόκληρο το Δημόσιο

Νωρίτερα, ο Tούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε, μιλώντας στην κηδεία ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα προχθεσινά επεισόδια βίας, να συνεχίσει την εξάλειψη από όλους τους κρατικούς θεσμούς του "μικροβίου" που ευθύνεται για την προχθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος – μια αναφορά στον επί μακρόν αντίπαλό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφερόμενος στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι “η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια”. Το ίδιο είπε ο Ερντογάν και για τη διείσδυση του τάγματος του Γκιουλέν στους κόλπους της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το Δημόσιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια/

Ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος από την "τρομοκρατική οργάνωση", της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν, εμποδίστηκε από την εθνική θέληση. Είπε ότι μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, η οποία έχει "διαφθείρει" τις ένοπλες δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλους τους στρατιωτικούς βαθμούς.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα απευθυνθούν γραπτώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις για να απαιτήσουν την επιστροφή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Εξάλλου, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του κόμματος, να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες “για μια εβδομάδα ακόμα”.

Ξέσπασε σε κλάματα

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στην κηδεία ενός άνδρα, που σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ο οποίος δεν θεωρείται ιδιαίτερα διαχυτικός στις δημοσίες εμφανίσεις του και δείχνει να ελέγχει τα συναισθήματά του, ξέσπασε σε κλάματα ενώ εκφωνούσε τον επικήδειο λόγο σε ένα τέμενος στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Το θύμα ήταν φίλος του, ο γνωστός Τούρκος διαφημιστής Ερόλ Ολτσάκ, και σκοτώθηκε μαζί με τον 16χρονο γιο του τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από τους υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Ενώ το πλήθος φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" (ο Θεός είναι μεγάλος) ο Τούρκος πρόεδρος τους απάντησε: "Ο Ερόλ ήταν ένας παλιός μου φίλος". Λίγο μετά η συγκίνηση τον κατέβαλε και είπε: "Δεν μπορώ πλέον να μιλήσω. Συλλυπητήρια στην χώρα μας", και ξέσπασε σε κλάματα.

Δεν άργησε ωστόσο να καταφερθεί εκ νέου κατά του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ως τον υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Ερόλ Ολτσάκ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του ενώ διαδήλωναν εναντίον των πραξικοπηματιών στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολτσάκ γνωρίστηκε το 1993 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάθηκε στο πλευρό του καθ' όλη την πολιτική του καριέρα. Υπήρξαν στενοί συνεργάτες, καθώς ήταν επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών του AKP. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά ΜΜΕ, εκείνος εμπνεύστηκε το όνομα του κυβερνώντος κόμματος.