Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια

Τρεις ημέρες μετα το μακελειό με τους 84 νεκρούς στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη φονική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, τρεις ημέρες μετά το μακελειό με τους 84 νεκρούς στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Η ανάληψη ευθύνης μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο "η πολύνεκρη επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε από έναν από τους «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους, που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της οργάνωσης για τη στόχευση των πολιτών των κρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό που μάχεται την οργάνωση″

Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν ο 31χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς και αν τα κίνητρά του συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην οποία ισχυρίζεται ότι ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ ήταν ένας από τους στρατιώτες της,  ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ επανέλαβε ότι η Γαλλία δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο είτε από τα ποινικά αρχεία της είτε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

"Φαίνεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε πολύ γρήγορα – σε κάθε περίπτωση αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις καταθέσεις ανθρώπων του περιβάλλοντός του", δήλωσε ο Καζνέβ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνδρες από το περιβάλλον του Τυνήσιου δράστη της επίθεσης στη Νίκαια έχουν συλληφθεί, έγινε σήμερα γνωστό από γαλλική δικαστικη πηγή.

Η πρώην σύζυγός του, η οποία συνελήφθη χθες, Παρασκευή, εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να βρίσκεται υπό κράτηση. Από τους τέσσερις συλληφθέντες, η ταυτότητα των οποίων δεν διευκρινίσθηκε από τη δικαστική πηγή, ο ένας συνελήφθη χθες και οι τρεις άλλοι σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συλληψεις έγιναν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Νίκαιας. Δημοσιογράφος του Reuters είδε περίπου 40 μέλη των επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας να εισβάλουν σ' ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Μιολί, βόρεια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμου, όπου συνελήφθη ένα άτομο.