Επίθεση στη Νίκαια: Χαροπαλεύουν ακόμα περίπου 50 τραυματίες

Μεταξύ των θυμάτων αυτών υπάρχουν πολλοί ξένοι και πολλά παιδιά, σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ

"Περίπου 50" άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου την επομένη της επίθεσης στη Νίκαια, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται "πολλοί ξένοι", ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Υπάρχουν περίπου 50 πρόσωπα που εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Μεταξύ των θυμάτων αυτών υπάρχουν Γάλλοι, υπάρχουν επίσης πολλοί ξένοι προερχόμενοι απ' όλες τις ηπείρους και υπάρχουν πολλά παιδιά, μικρά παιδιά", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αφού επισκέφθηκε τραυματίες από την επίθεση σε νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ο Ολάντ προειδοποίησε επίσης πως η μάχη εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων θα είναι μακρά επειδή οι οργανώσεις αυτές θα συνεχίσουν να προσπαθούν να πλήξουν τις δυτικές αξίες.

84 οι νεκροί, 202 οι τραυματίες

Ογδόντα τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους 10 παιδιά και έφηβοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης στη Νίκαια, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει την ευθύνη των ερευνών.

Συνολικά, 202 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση και 52 εξ αυτών δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή, επισήμανε ο εισαγγελέας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον τριών αστυνομικών, ενώ οδηγούσε το φορτηγό του εναντίον του πλήθους.

Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που αιματοκύλισε την Νίκαια έχει ταυτοποιηθεί μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του ως ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ. Ο Μπουλέλ ήταν υπήκοος Τυνησίας, ήταν διαζευγμένος και είχε παιδιά. Η πρώην του σύζυγος βρίσκεται υπό κράτηση.

Ήταν «απόλυτα άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών» της Γαλλίας, υπογράμμισε ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο δράστης ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς.

Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο η επίθεση στην Νίκαια έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα χτυπήματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβαδίζει «με μεγάλη ακρίβεια στις προτροπές που οι (τζιχαντιστές) απευθύνουν σε μόνιμη βάση για τη διάπραξη δολοφονιών.

Πώς ξεγέλασε αστυνομία και στρατό ο δράστης

Οι πληροφορίες που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικές και αποκαλύπτουν το σχέδιο του δράστη, ο οποίος κατάφερε να ξεγελάσει τις Αρχές της Γαλλίας και να σκορπίσει το θάνατο οδηγώντας το φορτηγό πάνω στο πλήθος για 2 χιλιόμετρα.

Ο οδηγός του φορτηγού είχε παρκάρει σε μια κοντινή οδό περίπου εννιά ώρες πριν ανέβει στο τιμόνι και σκοτώσει αδιακρίτως 84 ανθρώπους. Άλλωστε η κυκλοφορία και η στάθμευση στον παραλιακό δρόμο απαγορευόταν λόγω της εθνική εορτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις Κυριακές και κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών, τα μεγάλα οχήματα απαγορεύονται στη Γαλλία, ωστόσο όταν πρόκειται για περιπτώσεις παράδοσης εμπορευμάτων, οι Αρχές επιδεικνύουν κάποια ανοχή.

Σύμφωνα με τη Nice Matin, η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο δράστης για να παραμείνει στο σημείο ήταν η παράδοση εμπορευμάτων και είχε μια δόση αλήθειας, αφού όντως ήταν οδηγός παράδοσης εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τη Daily Mail, στους αστυνομικούς είπε ότι μεταφέρει παγωτό.

Ωστόσο ό,τι και να είπε ο δράστης είναι απορίας άξιο πώς οι αστυνομικοί δεν του έκαναν κανέναν έλεγχο, τόσο στον ίδιο όσο και στο φορτηγό...

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον είδαν είχε μούσια και έδειχνε να είναι κεφάτος πριν μπει στο φορτηγό και σκορπίσει το θάνατο.

Ταυτόχρονα η Bild γράφει ότι ο 31χρονος δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» (Allahu Akbar).

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από τον οδηγό που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών σκορπώντας τον θάνατο στη Νίκαια, υπάρχει και συνεργός, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες από αστυνομικές πηγές.

Πρόκειται για μία επίθεση, που δεν την είχε σχεδιάσει μόνος του ο μακελάρης, αλλά είχε και συνεργούς δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο RTL, o Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας.

Οι αρχές μελετούν εξονυχιστικά το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις συνολικά 1.200 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Νίκαια.