Ο γοητευτικός, τρομακτικός Μπουλέλ: Το προφίλ του μακελάρη της Νίκαιας

Πώς περιγράφουν τον 31χρονο άνδρα οι γείτονές του - Είχε καταδικαστεί μόνο μία φορά για τσακωμό με άλλο οδηγό

Ο δράστης της επίθεσης στην Νίκαια, ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, που οδηγώντας το φορτηγό του παρέσυρε και σκότωσε χθες τουλάχιστον 84 ανθρώπους είχε καταδικαστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν: Για επίθεση μετά από τσακωμό με άλλο οδηγό.

Ενώ είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε αρκετά περιστατικά τσακωμών, απασχολώντας τις αρχές, ο Μπουλέλ, κάτοικος της Νίκαιας, γεννηθείς στην Τυνησία, δεν βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος. Καταδικάστηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μάρτιο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά.

«Υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του ίδιου και ενός άλλου οδηγού και εκσφενδόνισε μια ξύλινη παλέτα ενάντια στον άνδρα», δήλωσε ο Ουρβοά στους δημοσιογράφους.

Καθώς ήταν η πρώτη του καταδίκη, η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπουλέλ ήταν με αναστολή και έπρεπε να επικοινωνεί με την αστυνομία μία φορά την εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας.

Πηγές ασφαλείας της Τυνησίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μπουλέλ επισκέφτηκε για τελευταία φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Μασακίν, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας, πριν από τέσσερα χρόνια. Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά, αλλά είχε οικογενειακά προβλήματα, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν ήταν γνωστός στις τυνησιακές αρχές για ακραίες ή ισλαμιστικές απόψεις και είχε άδεια παραμονής στην Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να κατέχει γαλλική υπηκοότητα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Όπως ανέφερε μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη Σούσα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Μπουλέλ είχε λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας της Τυνησίας.

Οι γείτονές του στην συνοικία στην βόρεια Νίκαια, όπου ο Μπουλέλ ζούσε, δήλωσαν πως είχε μια έντονη προσωπικότητα, χωρίς να συναναστρέφεται με άλλους. «Θα έλεγα πως ήταν αρεστός στις γυναίκες», δήλωσε ο Χανάν, ένας γείτονας του. «Αλλά ήταν τρομακτικός. Δεν ήταν τρομακτικό το πρόσωπο του... αλλά το βλέμμα του. Κοιτούσε επίμονα τα παιδιά πολλές φορές», πρόσθεσε.

Η πόλη καταγωγής του Μπουλέλ, Μασακίν, βρίσκεται περίπου 10χλμ από την παράκτια πόλη Σούσα, όπου πριν από ένα χρόνο ένας ένοπλος σκότωσε σε μια παραλία 38 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων Βρετανοί τουρίστες.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν μεταναστεύσει στην Νίκαια, όπου η κοινότητα των Τυνησίων εκεί αριθμεί περίπου 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP.