Φοιτητές μηνύουν το Facebook

Μια ομάδα φοιτητών από τη Αυστρία μηνύει το Facebook. Μάλιστα στο στόχαστρο της μήνυσής τους βρίσκεται κατευθείαν η κεντρική διοίκηση της εταιρείας στην Ιρλανδία. Η ομάδα των φοιτητών έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο μια καμπάνια με αίτημα την αλλαγή της πολιτικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων από το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Ήδη, η ομάδα έχει πετύχει κάποιες νομικές κατακτήσεις αλλά θεωρεί ότι δεν είναι αρκετές.

“Η Ιρλανδική Αρχή (Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων) απέχει μακράν από άλλες ευρωπαϊκές αρχές προστασίας του προσωπικού απορρήτου στην εφαρμογή των νόμων κι έχει αποτύχει στο να ερευνήσει σε βάθος πολλές περιπτώσεις. Και το Facebook πάλι τους ξέφυγε” αναφέρει σε ανακοίνωση της η ομάδα.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται αντιμέτωπο με νομικά προβλήματα και σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα, εκκρεμούν σε βάρος της εταιρείας κατηγορίες ότι έγινε παραβίαση του προσωπικού απορρήτου αφού δημοσιοποιήθηκαν “likes” των χρηστών, κάτι που δείχνει τις προτιμήσεις τους αλλά και τις επαφές τους με άλλα άτομα, χωρίς την έγκρισή τους. Αμερικανός δικαστής προσπαθεί να λύσει συμβιβαστικά τη διαφωνία προσπαθώντας να αποζημιώσει κάθε... like με 10 δολάρια, σε ένα συμβιβασμό που αν πετύχει θα κοστίσει στην εταιρεία 20 εκατομμύρια δολάρια.