Συναγερμός για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα τόσο από την Αλ Κάιντα όσο και από μεμονωμένα πρόσωπα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί φαίνεται ότι είναι η Ευρώπη.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

"Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε και να βρισκόμαστε σε πλήρη επαγρύπνηση" επισήμανε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που είναι ενήμερος για το θέμα.

"Η αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί, όμως θα μπορούσε να θελήσει να οργανώσει μία επίθεση εναντίον της Δύσης προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχει ακόμα" εξήγησε ο ίδιος.

"Την ανησυχία αυτή συμμερίζονται οι μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως της βρετανικής MI5".

"Φοβάμαι για ένα μεγάλο χτύπημα της Αλ Κάιντα, που δεν θα δίσταζε να εξαπολύσει μία επίθεση εναντίον της Ευρώπης.

Όμως η απειλή που προκαλεί μεγαλύτερο άγχος είναι εκείνη της ατομικής τρομοκρατίας, καθώς ο εντοπισμός των υπόπτων είναι πολύ περίπλοκος" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντηρητικός Γάλλος ευρωβουλευτής Αρνό Ντανζάν, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και μία εβδομάδα μετά την επιχείρηση στο Βέλγιο με στόχο την εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού πυρήνα που ήταν έτοιμος να εξαπολύσει επιθέσεις, ο Ντανζάν εξέφρασε την πεποίθηση του ότι "κάτι τέτοιο θα συμβεί εκ νέου".

"Ανησυχώ, επειδή η απειλή είναι μεγαλύτερη και ολοένα και εντείνεται" προσέθεσε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 3.000 Ευρωπαίοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί έχουν ενταχθεί σε τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα Κράτη. Το 30% σχεδόν εξ αυτών έχει επιστρέψει.

Ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, ο Βέλγος Ζιλ ντε Κερσόβ, είχε πρόσφατα επισημάνει σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την "αντιπαλότητα μεταξύ του Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), που θέλει να δράσει και το έχει ανακοινώσει, και της Αλ Κάιντα που θέλει να διατηρηθεί στη μάχη και να θυμηθεί το ένδοξο παρελθόν της".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου. Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την 29η και 30ή Ιανουαρίου στη Ρίγα.