Τρομο-υστερία στη Γαλλία; Συνέλαβαν κωμικό που “εκθείασε την τρομοκρατία”

Αυξημένη ευαισθησία; Δημοκρατικά αντανακλαστικά ή... τρομο-υστερία;

Σε μια Γαλλία που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί έντασης μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι αρχές συνέλαβαν έναν Γάλλο κωμικό, γνωστό ως Ντιεντονέ, επειδή "εγκωμίασε την τρομοκρατία", όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Ντιεντονέ βρίσκεται υπό έρευνα γιατί είπε πως "αισθάνομαι Charlie Κουλιμπαλί", συνδέοντας το όνομα του τζιχαντιστή της Πορτ ντε Βενσέν με το σύνθημα "Je suis Charlie".

Ο Γάλλος κωμικός έχει ήδη καταδικασθεί στο παρελθόν για αντισημιτικές δηλώσεις.

Σε μήνυμα στο Facebook , το οποίο στη συνέχεια αφαιρέθηκε, ο Ντιεντονέ διαβεβαίωσε ότι συμμετείχε στην ιστορική διαδήλωση της Κυριακής προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατίας, ειρωνευόμενος και χαρακτηρίζοντάς την "μαγική στιγμή αντίστοιχη με το μπιγκ-μπανγκ".

"Μάθετε ότι απόψε, σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι Charlie Κουλιμπαλί", έγραψε.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει τον Ντιεντονέ για αντισημιτικές δηλώσεις. Η εισαγγελία του Παρισιού είχε ανοίξει έρευνα για "εγκωμιασμό της τρομοκρατίας" στις αρχές του Σεπτεμβρίου μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου ο Ντιεντονέ ειρωνευόταν τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος.

Σε άλλο βίντεο το 2010, ο Ντιεντονέ ζητούσε την απελευθέρωση του Γιουσούφ Φοφανά, που έχει καταδικασθεί για τη δολοφονία του Ιλάν Χαλιμί, του νεαρού Εβραίου που είχε απαχθεί, βασανισθεί και δολοφονηθεί το 2006.

Ο Ντιεντονέ Μ'Μπάλα Μ'Μπάλα ( όπως είναι το πλήρες του όνομα) έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση κοινωνικών πόρων.