Τρόμος στο Βέλγιο για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα

Το Βέλγιο αναπτύσσει εκατοντάδες στρατιώτες για τη φύλαξη πιθανών τρομοκρατικών στόχων, μεταξύ των οποίων εβραϊκοί τόποι και διπλωματικές αποστολές, έπειτα από τις φονικές επιδρομές εναντίον ενός ισλαμιστικού πυρήνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας.

Έως 300 στρατιωτικοί θα τοποθετηθούν σε κτίρια όπως η πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις Βρυξέλλες καθώς και σε κτίρια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

"Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση, αλλά ήταν απαραίτητο, την ώρα που η αστυνομία είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένη, ο στρατός να αναλάβει έναν υποστηρικτικό ρόλο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Βάντεπουτ.

Οι στρατιώτες θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, όταν οι αρχές θα αναθεωρήσουν το εθνικό επίπεδο απειλής, που ορίστηκε στη βαθμίδα 3 της τετράβαθμης κλίμακας αυτή την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο απειλής έπειτα από μία επιδρομή στην πόλη Βερβιέ την Πέμπτη κατά την οποία η αστυνομία σκότωσε δύο ενόπλους. Οι αρχές δήλωσαν πως ο ισλαμιστικός πυρήνας προετοίμαζε μία επίθεση εναντίον της αστυνομίας.

Ο πρώτος στρατιωτικός λόχος που αναπτύχθηκε στους δρόμους του Βελγίου ήταν οι Καταδρομείς των Αρδενών, μία μονάδα πεζικού από την περιοχή των Αρδενών.

Ανάμεσα στα σημεία που προστατεύονται από στρατιώτες στις Βρυξέλλες είναι το Εβραϊκό Μουσείο, το οποίο τον περασμένο Μάιο υπέστη ισλαμιστική επίθεση, όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο τότε αφύλακτο κτίριο και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης στην Αμβέρσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην οποία κατοικεί μία μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, δήλωσε ο υπουργός.

"Στην Αμβέρσα η μεγαλύτερη απειλή είναι εκεί", είπε ο Βάντεπουτ, αναφερόμενος στην εβραϊκή κοινότητα. "Είναι επίσης εκεί όπου οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο".

Στρατιώτες με πολυβόλα στέκονταν έξω από εβραϊκά σχολεία στην Αμβέρσα, ενώ στις Βρυξέλλες στρατιώτες στέκονταν έξω από κτίρια της ΕΕ.