Ο Σαρκοζί επιστρέφει (εκτός απροόπτου) στην ηγεσία του κόμματός του

Τριάντα μήνες μετά την εκλογική ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κάνει σήμερα το πρώτο βήμα προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, ανακτώντας την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος UMP.

Τα 268.000 μέλη του κόμματος καλούνται να ψηφίσουν ηλεκτρονικά στο Ίντερνετ μέχρι τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), για να εκλέξουν τον αρχηγό τους. Αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής και το ποσοστό του νικητή.

"Όσο περισσότεροι ψηφίσετε, τόσο περισσότερο ισχυρός και νομιμοποιημένος θα είμαι", επαναλάμβανε ο Σαρκοζί στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε ανά τη Γαλλία.

Οι οπαδοί του Σαρκοζί ελπίζουν σε ένα ποσοστό άνω του 70% και δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται πως ο υποψήφιός τους θα μπορούσε να χρειαστεί και δεύτερο γύρο για να κερδίσει τους δύο αντιπάλους του, τον Μπρινό Λε Μερ και τον Ερβέ Μαριτόν. Ο πρώτος, 45 ετών, πρώην υπουργός Γεωργίας του Σαρκοζί και ανερχόμενος αστέρας της νέας γενιάς του κόμματος, διεξήγαγε εντούτοις την καλύτερη εκστρατεία, σύμφωνα με σχεδόν τους μισούς από τους Γάλλους.

Ο Σαρκοζί πάντως δείχνει πως δεν απαρνείται τη δεξιά γραμμή που είχε υιοθετήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 και θεωρήθηκε από τους επικριτές του υπεύθυνη για την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ. Στα θέματα της μετανάστευσης ή της ασφάλειας, ο Σαρκοζί μπήκε στα “χωράφια” του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ενώ φρόντισε επίσης να κολακεύσει τους ευρωσκεπτικιστές, σχολιάζοντας πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δημιουργήθηκε "για να ανακατεύεται σε όλα", "έχει πάρει υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες".

Η στρατηγική του για την ανακατάληψη της εξουσίας εξακολουθεί πάντως να απειλείται από πολλές δικαστικές υποθέσεις. Σε βάρος του Σαρκοζί διεξάγεται κυρίως μια δικαστική έρευνα για διαφθορά, καθώς είναι ύποπτος ότι επιχείρησε να πάρει από υψηλόβαθμο δικαστικό πληροφορίες που καλύπτονταν από το δικαστικό απόρρητο σχετικά με μια έρευνα η οποία τον αφορούσε. Οι λογαριασμοί των προεκλογικών εκστρατειών του το 2007 και το 2012 αποτελούν επίσης αντικείμενα πολλών δικαστικών ερευνών.