Γαλλία: Σάλος από αποκαλύψεις για “συνωμοσία” κατά του Σαρκοζί

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις της Le Monde για «συνωμοσία» του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν και του προσωπάρχη του προέδρου Ολάντ, Ζαν-Πιερ Ζουγέ, κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μερικές εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), στις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο Σαρκοζί. 

Ο Φιγιόν διετέλεσε 5 χρόνια πρωθυπουργός της Γαλλίας επί Σαρκοζί και θεωρείται εσωκομματικός του αντίπαλος. Η Le Monde έγραψε πως ο Φιγιόν είχε πει στα τέλη του Ιουνίου στον Ζαν-Πιερ Ζουγέ ότι πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία σε βάρος του Σαρκοζί, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ζουγέ αποκάλυψε σε δημοσιογράφους της ότι, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου την 24η Ιουνίου, ο Φιγιόν έφερε στη συζήτηση την υπόθεση Μπιγκμαλιόν, που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012. «Χτυπήστε τον γρήγορα... Ζαν-Πιερ, να ξέρετε ότι εάν δεν τον χτυπήσετε το συντομότερο, θα του επιτρέψετε να επιστρέψει (στην πολιτική), επομένως ενεργήστε», είπε ο Φιγιόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Ζουγέ.  

Από την πλευρά τους, ο Φιγιόν, ο Ζουγέ και ένα τρίτο πρόσωπο που είχαν δειπνήσει μαζί τον Ιούνιο έχουν διαψεύσει επανειλημμένα την κατηγορία πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε προτρέψει τον Ζουγέ να επιταχύνει τη δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου.  

Ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε θύμα πλεκτάνης και τόνισε πως έχει αποφασίσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της εφημερίδας για το επίμαχο δημοσίευμα. «Δεν μπορώ να δω τίποτε άλλο σε αυτές τις φαιδρές επιθέσεις πέρα από μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης και μια πλεκτάνη» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Φιγιόν, ο Σαρκοζί και άλλος ένας άλλοτε πρωθυπουργός του, ο Αλέν Ζιπέ, θα αναμετρηθούν για το χρίσμα του UMP ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Ορισμένοι υποστηρικτές του Σαρκοζί παραδέχονται ότι η επάνοδός του δεν δημιούργησε το πολιτικό ρεύμα που ανέμεναν.

Αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, ο Σαρκοζί έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά ερευνών της δικαιοσύνης σε βάρος του για διάφορες υποθέσεις. Αρνείται ότι έπραξε ο,τιδήποτε επιλήψιμο και δηλώνει ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας με στόχο να υπονομευτεί η προσπάθειά του να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο.