Ύποπτο κρούσμα Έμπολα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Σε καραντίνα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, έχουν τεθεί 183 επιβάτες και πλήρωμα αεροσκάφους της εταιρίας Air France, καθώς ένας από τους επιβάτες εμφάνισε εν πτήση συμπτώματα που παραπέμπουν στον θανατηφόρο ιό Εμπολα

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ Ντε Γκωλ και εκτελούσε την πτήση AF1300, όταν ο επιβάτης άρχισε να έχει υψηλό πυρετό και να τρέμει.

Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, ο επιβάτης είναι νιγηριανής καταγωγής και - πριν αναχωρήσει από το Παρίσι - βρισκόταν στο Λάγος. Τον παρέλαβε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ, όπου νοσηλεύεται η νοσηλεύτρια που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης, ενώ το αεροσκάφος έχει μεταφερθεί σε ειδική περιοχή του αερολιμένα.

Πηγές από το αεροδρόμιο αναφέρουν πως οι υπόλοιποι επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν κανονικά, αφότου ελέγχθηκε η θερμοκρασία τους από την αρμόδια υπηρεσία.

Δύο ακόμα ύποπτα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, ένα από τα πρόσωπα που είχε έρθει σε επαφή με την νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο, παρουσίασε σήμερα πυρετό και θα διακομιστεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης για να υποβληθεί σε εξετάσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων μέχρι το τέλος της ημέρας

Παράλληλα, ένας ιεραπόστολος που έφτασε από τη Λιβερία στην Ισπανία και ανήκει στο ίδιο τάγμα με τους δύο επαναπατρισμένους Ισπανούς που πέθαναν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από τον Έμπολα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, καθώς παρουσίασε πυρετό.

"Ένα μέλος του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη του Θεού εισήχθη στο νοσοκομείο Κάρλος Γ΄", ανέφερε μια επίσημη πηγή. Ο άνδρας αυτός έφτασε από τη Λιβερία στις 11 Οκτωβρίου και ανέβασε πυρετό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα στην Ισπανία.

Οι δύο άλλοι ιεραπόστολοι, ο Μιγκέλ Παχάρες και ο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, πέθαναν την 12η Αυγούστου και την 25η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Στο μεταξύ ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας στη Δανία υποβάλλεται σε εξετάσεις καθώς ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) Δανίας ανακοίνωσαν ότι ένας από τους εργαζόμενούς της υποβάλλεται σε εξετάσεις, αφού επέστρεψε από τη δυτική Αφρική και ένιωσε μια «μικρή αύξηση» στη θερμοκρασία του.