Ισπανία: Σκότωσαν τελικά το σκύλο της νοσοκόμας με Έμπολα

Παρά την έντονη κινητοποίηση φιλοζωικών εταιριών και την τεράστια καμπάνια που έγινε στο διαδίκτυο με 300.000 υπογραφές, οι αρχές της Ισπανίας θανάτωσαν σήμερα τον Εξκάλιμπερ, τον σκύλο της νοσοκόμας που έχει προσβληθεί από Έμπολα, κάνοντάς του ευθανασία. 

Ο σύζυγος της Τερέσα Ρομέρο, Χαβιέ Λίμον Ρομέρο- ο οποίος είναι σε καραντίνα-  βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα και το ανήρτησε στο διαδίκτυο, στο οποίο κατήγγειλε ότι οι αρχές θέλουν να σκοτώσουν τον σκύλο χωρίς καν να του έχουν καν τις απαραιτητες εξετάσεις, ούτε να βάλουν το ζώο σε καραντίνα. 

Όταν μια ομάδα ανδρών που φορούσαν λευκές στολές εμφανίστηκε έξω από το σπίτι του Ρομέρο, που ζούσε μαζί με τον σκύλο τους, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων φώναζαν: "Εκτελεστές!Δολοφόνοι! " 

Υπήρχε κίνδυνος ο Εξκάλιμπερ «να μεταδώσει την ασθένεια στους ανθρώπους», ανέφερε ο δήμος της Μαδρίτης στην ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε μόλις 40 λεπτά μετά την απομάκρυνση του σκύλου από το σπίτι της ασθενούς, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Στον σκύλο αρχικά έγινε νάρκωση «για να μη υποφέρει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα στοιχεία έχουν δείξει «ότι οι σκύλοι μπορούν να είναι φορείς θετικών αντισωμάτων του ιού Έμπολα», γεγονός που σημαίνει ότι «μπορούν να είναι φορείς του ιού χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα», είχε εξηγήσει χθες Τρίτη η υγειονομική υπηρεσία του δήμου της Μαδρίτης.