Ισπανία: Επιδεινώνεται η κατάσταση της νοσοκόμας με Έμπολα

Η κατάσταση της υγείας της 44χρονης ισπανίδας νοσοκόμας, της Τερέσα Ρομέρο, που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται από τις 6 Οκτωβρίου έχει επιδεινωθεί, ανακοίνωσε σήμερα νοσοκομειακός αξιωματούχος , χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Η κλινική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες έπειτα από τις σαφείς οδηγίες της ασθενούς», είπε η Γιολάντα Φουέντες, στέλεχος του νοσοκομείου Κάρολος Γ’ όπου έξι άνθρωποι περιλαμβανομένης της νοσοκόμας νοσηλεύονται σε απομόνωση. 

Ο αδελφός της Ρομέρο δήλωσε όμως ότι η υγεία της έχει επιδεινωθεί τόσο, που χρειάζεται πλέον μηχανική υποστήριξη για να αναπνέει.

Οι υπόλοιποι πέντε άνθρωποι - ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία -  νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.   

Η Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία

Η Ρομέρο ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείες καταγγέλλουν ότι λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στη μόλυνση της νοσοκόμας ενώ, η ίδια υποστηρίζει ότι μολύνθηκε όταν ένα γάντι άγγιξε το πρόσωπό της. 

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν κρούσματα του Έμπολα. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί "είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν" και για τον λόγο αυτό "χρειάζεται να προστατευθούν και να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα" είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.