Διετής αναστολή των εξώσεων στην Ισπανία

Μετά από περίπου 380.000 εξώσεις και δύο αυτοκτονίες, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ενέκρινε  διάταγμα  που προβλέπει τη διετή αναστολή των εξώσεων στους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο το έκτακτο αυτό μέτρο, που είχε ήδη ανακοινώσει από την πλευρά του το Ταμιευτήριο της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα και χθες η Ένωση Τραπεζών, έγινε αιτία για διαφωνία στο κοινοβούλιο, αφού οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση δεν συμφωνούν με αυτό όπως κατατίθεται.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, το μέτρο ισχύει  για τις  "πλέον ευπαθείς ομάδες" του πληθυσμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ΑΜΕΑ και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν δύνανται πλέον να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, καθώς και όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, θα καλύπτει και "τις μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά, τα μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, ή τα θύματα οικιακής βίας".

Παράλληλα, το μέτρο της αναστολής των εξώσεων θα περιλάβει και τους χαμηλόμισθους-όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 19.200 ευρώ, υπογράμμισε η Σάενθ ντε Σανταμαρία.

"Πρόκειται για έκτακτα μέτρα σε δύσκολες καταστάσεις που συνδέονται με την κρίση", υπογράμμισε ο ντε Γκίντος.

Το νέο διάταγμα στηλίτευσε και η Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Εξώσεις (ΡΑΗ), χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως "διακοσμητικά, ευκαιριακά, τμηματικά και ανεπαρκή".