Ισπανία: Αναστολή εξώσεων μετά από δύο αυτοκτονίες

Την αναστολή των εξώσεων των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εν μέσω κρίσης και έπειτα από δύο πρόσφατες αυτοκτονίες ανακοίνωσε σήμερα το ταμιευτήριο Kutxabank στην Ισπανία.

Την ίδια ώρα και ενώ έχει γιγαντωθεί το φαινόμενο των εξώσεων στη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες νέο-άστεγους η κυβέρνηση συζητά την πιθανότητα να ανασταλούν γενικά οι εξώσεις.

Χθες μια γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της πηδώντας από το παράθυρο του διαμερίσματός της την ώρα που ο δικαστικός κλητήρας πήγε εκεί για να εφαρμόσει την απόφαση της έξωσης.

Με μια απόφαση πρωτοφανή για τις ισπανικές τράπεζες, ο πρόεδρος της Kutxabank Μάριο Φερνάντεθ "έδωσε οδηγίες να σταματήσει αμέσως η τράπεζα όλες τις διαδικασίες, εν αναμονή της νέας ρύθμισης που θα γίνει στον τομέα", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση αφορά τα δάνεια που έχουν συναφθεί για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Μια άλλη παρόμοια τραγωδία σημειώθηκε 15 ημέρες νωρίτερα προκαλώντας κινητοποιήσεις αστέγων έξω από τη Bankia, στη Μαδρίτη.

"Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε την Δευτέρα για την προσωρινή διακοπή των εξώσεων που πλήττουν τις πιο ευπαθείς οικογένειες", δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. "Το θέμα είναι δύσκολο και ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε καλά νέα σε όλους τους Ισπανούς", πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις προτάσεις με στόχο να βρεθεί μια συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να σταματήσουν οι εξώσεις, που από το 2008 έως τώρα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 380.000.