Μαζικό κύμα εξώσεων στην Ισπανία

Σε μείζον πρόβλημα έχει αναδειχθεί το κοινωνικό φαινόμενο των νέο-άστεγων στην Ισπανία, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση - με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 25%.

Μετά το κίνημα των “Αγανακτισμένων” που επί μακρόν ζούσαν στην πλατεία Del Sol στη Μαδρίτη, ένα άλλο κίνημα έχει δημιουργηθεί στην ισπανική κοινωνία. Είναι οι νέο-άστεγοι και όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στο να μείνουν στο δρόμο λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους από το 2008 και σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 200.000 ακόμη αναμένεται να έχουν την ίδια μοίρα.

Τον τελευταίο καιρό δεκάδες άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους έχουν κατασκηνώσει μπροστά από τα γραφεία της τράπεζας Bankia στη Μαδρίτη, μια από τις τράπεζες που έχει εκτεθεί περισσότερο στα στεγαστικά δάνεια και η διάσωση της οποίας έγινε αιτία να προσφύγει σε δανεισμό η Ισπανία.

Ζητούν ρύθμιση από την κυβέρνηση με στόχο να βοηθηθούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

“Είμαστε εδώ επί δύο εβδομάδες”, λέει ο Φρέντι, 51 ετών και τονίζει: “Και δεν θα φύγουμε μέχρι η Bankia να διαπραγματευτεί μια λύση για το πρόβλημά μας.”

Το τραγικό της κατάστασης παραδέχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, λέγοντας πως οι εξώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους αφού έμειναν άνεργοι, έχει καταστεί ένα “από τα πιο εμφανή σημάδια της κρίσης”.

Η ιδιαιτερότητα με τους Ισπανούς δανειολήπτες είναι ότι δεν μπορούν απλώς να παραδώσουν το σπίτι τους στην τράπεζα και έτσι να απαλλαγούν από το χρέος τους, αλλά πρέπει να αποπληρώσουν το σύνολο του δανείου τους.

Η Bankia από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν διαπραγματεύεται με ομάδες διαδηλωτών, αλλά μόνο με μεμονωμένους πελάτες. Σύμφωνα, πάντως, με πηγή της τράπεζας, η Bankia έχει ελαφρύνει τους όρους των δανείων περισσότερων από 80.000 δανειοληπτών.