Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Πούτιν-Ποροσένκο

Η πρώτη και κρίσιμη προσωπική συνάντηση που είχαν απόψε στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο για την ουκρανική κρίση, κράτησε σχεδόν δύο ώρες και έληξε χωρίς αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Η διμερής συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο περιθώριο της συνόδου Ουκρανία-Ρωσίας και ΕΕ στη Λευκορωσία, προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση για την κρίση στην Ουκρανία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που φιλοξένησε τη σύνοδο, χαρακτήρισε τις συνομιλίες "δύσκολες", καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών σε κάποια σημεία είναι "θεμελιωδώς" αντίθετες μεταξύ τους.

"Όλοι επιθυμούσαμε να υπάρξει σημαντική πρόοδος" όμως και μόνο το γεγονός ότι έγινε η σύνοδος αυτή συνιστά επιτυχία, τόνισε ο Λουκασένκο. 

Πριν την έναρξη των συνομιλιών, Πούτιν και Ποροσένκο αντάλλαξαν χειραψία.

«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Έτσι το βλέπω», δήλωσε ο Ποροσένκο, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα του, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του και το συμφέρον των ρωσόφωνων στα ανατολικά.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί με περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και χωρίς να ξεκινήσει ένας ειρηνευτικός διάλογος με τους εκπροσώπους των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών της χώρας.