Χειραψία Πούτιν – Ποροσένκο στη σύνοδο στο Μινσκ

 Οι δύο σφοδροί πολιτικοί αντίπαλοι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο, αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου για την ουκρανική κρίση,  που πραγματοποιείται σήμερα στο Μινσκ.

Η σύνοδος αυτή, στην οποία συμμετέχουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αποτελεί τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών,  έπειτα από μια σύντομη συνομιλία που είχαν στις 6 Ιουνίου στη Γαλλία στο περιθώριο της τελετής για την 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία.  

«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Έτσι το βλέπω», δήλωσε ο Ποροσένκο, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα του, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του και το συμφέρον των ρωσόφωνων στα ανατολικά.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί με περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και χωρίς να ξεκινήσει ένας ειρηνευτικός διάλογος με τους εκπροσώπους των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών της χώρας.

Μιλώντας στη σύνοδο , ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας του θα απολέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (2 δισ. ευρώ), αν ευρωπαϊκά προϊόντα φτάσουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας, μετά την υπογραφή από το Κίεβο μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αδρανής και απλώς θα αναγκαστούμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσουμε την αγορά μας», υπογράμμισε ο Πούτιν. 

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί πιθανό να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη σημερινή σύνοδο, όμως αναμένει να βοηθήσει στην έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον επεσήμανε ότι αποστολή της στη σημερινή σύνοδο είναι να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα. 

Ωστόσο, την ίδια ώρα που στη Λευκορωσία αναζητείται εναγωνίως μια διπλωματική λύση που θα τερματίσ3ει την κρίση στην Ουκρανία,  Ρώσοι στρατιώτες πέρασαν το πρωί "κατά λάθος" σε ουκρανικό έδαφος ενώ, ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 εξαπέλυσαν επιδρομή την προηγουμένη εναντίον ενός συνοριακού φυλακίου στην περιοχή της Λουγκάνσκ, σκοτώνοντας τέσσερις συνοριοφύλακες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο.