Μόσχα: Κατά λάθος πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα οι αλεξιπτωτιστές μας

“Κατά λάθος” διέσχισαν τα σύνορα με την Ουκρανία οι δέκα Ρώσοι αλεξιπτωτιστές που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από την υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

“Οι στρατιώτες πράγματι συμμετείχαν σε περιπολία ενός τμήματος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, τα διέσχισαν κατά λάθος σε ένα σημείο χωρίς σήμανση, και απ' όσο γνωρίζουμε δεν προέβαλαν καμία αντίσταση στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας όταν συνελήφθησαν”, ανέφερε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι περίπου 500 Ουκρανοί ένστολοι έχουν διασχίσει τα σύνορα κατά καιρούς, όμως “δε δώσαμε μεγάλη δημοσιότητα σε αυτό, απλώς επιστρέψαμε όσους ήθελαν να επιστρέψουν σε ουκρανικό έδαφος σε ασφαλή μέρη”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλερί Γκιουλετέϊ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook, ότι οι Ρώσοι στρατιώτες “επισήμως συμμετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, θα συμμετείχαν σε μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας”.

Μάλιστα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ανακρίσεις ορισμένων εκ των συλληφθέντων.

"Προχωρούσαμε σε φάλαγγες κατ' άνδρα στα χωράφια, όχι στον δρόμο. Μάντεψα (ότι βρισκόμουν στην Ουκρανία) όταν άρχισαν να μας βομβαρδίζουν. Δεν ξέρω σε ποια στιγμή διασχίσαμε τα σύνορα", αναφέρει ο δεκανέας Ιβάν Μιλτσακόφ, "ρώσος πολίτης γεννημένος το 1995", σύμφωνα με το βίντεο που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης. Είπε ότι είχε ενημερωθεί πως θα μετέβαιναν στην Ουκρανία, αλλά δεν τούς είχαν διευκρινίσει το στόχο της αποστολής τους. "Μας χρησιμοποιούν σαν κρέας για τα κανόνια, δεν ξέρουμε γιατί μας έστειλαν εδώ", προσθέτει.

Ένας ακόμη αλεξιπτωτιστής, ο Ιβάν Ρομαντσόφ, εξήγησε από την πλευρά του ότι αρχικά νόμιζε πως μετείχε σε στρατιωτικές ασκήσεις, για τις οποίες τους είχε ζητηθεί να καλύψουν με λευκή μπογιά τους αριθμούς κυκλοφορίας των στρατιωτικών τους οχημάτων.

"Όταν εξερράγη το τεθωρακισμένο μου άρχισα να φοβάμαι. Κατάλαβα πως αυτό δεν ήταν στρατιωτικές ασκήσεις και ότι εδώ είναι ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας", συνέχισε προσθέτοντας πως "αυτά που μεταδίδει η ρωσική τηλεόραση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε ουκρανικό έδαφος έχοντας χάσει την πορεία μας; Αν μιλάμε για όλο το λόχο, όχι", απαντά.