Υπερβολική ταχύτητα η αιτία της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας

Τη ζωή 79 ανθρώπων είχε στοιχίσει η σιδηροδρομική τραγωδία στα περίχωρα της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη βόρεια Ισπανία, το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα με τρένα στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του υπουργείου Δημοσίων Έργων της χώρας, η τραγωδία προκλήθηκε από την υπερβολική ταχύτητα και την αποτυχία του μηχανοδηγού να ενεργοποιήσει εγκαίρως τα φρένα.

Διαβάστε σχετικά: Οδηγός του τρένου: “Τα έκανα θάλασσα. Θέλω να πεθάνω”

Το τρένο είχε εκτροχιασθεί στις 24 Ιουλίου 2013, καθώς προσέγγιζε μια στροφή έχοντας αναπτύξει τη διπλάσια και πλέον ταχύτητα από το όριο που επιτρεπόταν στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου.

Η έκθεση του υπουργείου, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, θα ληφθεί υπόψη από το περιφερειακό δικαστήριο της Γαλικίας που ηγείται της έρευνας.

Διαβάστε: Ελεύθερος υπό επιτήρηση ο οδηγός του μοιραίου τρένου

Ο μηχανοδηγός του τρένου, Φρανθίσκο Γκαρθόν, αντιμετωπίζει 79 κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ενώ 11 πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Adif αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση, για ενδεχόμενη αποτυχία να εγγυηθούν επαρκώς την ασφάλεια των επιβατών.

"Το δυστύχημα προκάλεσε η υπερβολική ταχύτητα του τρένου (. . .) και το ότι ο οδηγός δε σεβάστηκε τον κανονισμό" ανέφερε τη τελική έκθεση της ανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που εντάσσεται στο υπουργείο.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η υπερβολική ταχύτητα προκαλεί σιδηροδρομικές τραγωδίες