Αντιδράσεις για την πρώτη επίσκεψη Πούτιν στη Κριμαία

Αρνητικά αντέδρασαν -όπως ήταν αναμενόμενο - τόσο στο Κίεβο όσο και η Δύση στη πρώτη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, με αφορμή τους εορτασμούς για την "Ημέρα της Νίκης".

Αν και Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι άλλοι θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένου αυτού στην αυτοδιάθεση, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την "σκόπιμη κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών".

"Μια τέτοια πρόκληση προσφέρει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία επιδιώκει σκοπίμως την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στις ουκρανορωσικές σχέσεις", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε σημερινή του ανακοίνωση.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν χαρακτήρισε "ανάρμοστη" την επίσκεψη του Πούτιν στη Σεβαστούπολη.

"Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

"Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Κριμαία ουκρανικό έδαφος και όπως γνωρίζω οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κριμαία, επομένως από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ακατάλληλη", σημείωσε.

Με τη σειρά του και ο Λευκός Οίκος επέκρινε την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κριμαία, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμά της ενέργειας αυτής θα είναι "να αυξηθεί η ένταση" στην περιοχή.  "Δεν αποδεχόμαστε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μια τέτοια επίσκεψη το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τις εντάσεις", δήλωσε η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. 

"Προκλητική και αχρείαστη" χαρακτήρισε την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Κριμαία η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζεν Ψάκι.                   

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της ΕΕ, η οποία επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται τους εορτασμούς για την επέτειο του τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για να προβάλει την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Παράλληλα, ο αρμόδιος Επίτροπος ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα διευρύνουν την Δευτέρα τον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στην Ρωσία, με 15 νέα άτομα και εταιρίες. 

"Επιφυλάσσουμε το τρίτο επίπεδο των κυρώσεων για την περίπτωση που αποδειχθεί πέραν πάσας αμφιβολίας μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία" δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού, Γιάνους Λεβαντόφσκι.