Πούτιν: Γίναμε πιο ισχυροί με την Κριμαία

Στη Σεβαστούπολη - την πρωτεύουσα της ρωσικής πλέον Κριμαίας - βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση για την "Ημέρα της Νίκης" - ημέρα αφιερωμένη στους " τους πατριώτες που έδωσαν την ζωή τους για την Ρωσία στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο" όπως είπε ο ίδιος.

Στα πλαίσια των εορτασμών της σοβιετικής νίκης του 1945, ο Πούτιν επιθεώρησε την έδρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές. 

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία ως "επιστροφή στην Πατρίδα" και έκανε λόγο για "ιστορική δικαιοσύνη και τη μνήμη των προγόνων μας." Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία έγινε ισχυρότερη χάρη στην προσάρτηση της Κριμαίας!  

Οι προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης ήταν κατάμεστες από κόσμο που περίμεναν να δουν, έστω και μα τα κιάλια, τον πρόεδρο τους να επιθεωρεί τον στόλο από ένα ταχύπλοο.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία - η οποία έχει ιστορική αλλά και συμβολική σημασία καθώς πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος στα δικά του εδάφη μέσα στο ουκρανικό έδαφος- προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία αποκάλεσε την ...απόβαση Πούτιν "κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας".

Την ίδια ώρα, στη Μαριούπολη ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις στρατού αυτονομιστών αυξάνεται δραματικά ώρα με την ώρα και χάος επικρατεί σε όλη την ανατολική Ουκρανία, που προετοιμάζεται για το αυριανό δημοψήφισμα απόσχισης - άτυπο άλλα πολύ κρίσιμο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Αρσένι Αβάκοφ, τουλάχιστον 20 "τρομοκράτες" έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ διάχυτες πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα από όλες τις πλευρές.    Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η απόπειρα περίπου 60 "τρομοκρατών»"να εισβάλλουν στο κτίριο, κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου. Κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη.

Επίσης, ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σε βίντεο που μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην Μαριούπολη γίνεται πραγματικός πόλεμος, με τανκς στους δρόμους της πόλης και πυροβολισμούς να ακούγονται παντού.

 

Στο Σλαβιάνσκ, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να βάλουν επικεφαλής του στρατού τους έναν συνταγματάρχη της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας ενώ η αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κίεβου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές πόλεις του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Η 9η Μαΐου εορτάζεται σε όλα τα πρώην σοβιετικά κράτη. Φέτος όμως, το Κίεβο ακύρωσε την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση και σκοπεύει να τιμήσει την επέτειο με άλλες εκδηλώσεις.

Οι αρχές μάλιστα χαρακτήρισαν "σαμποτάζ", την εκδήλωση πυρκαγιάς σε υπόγεια καλώδια, που προκάλεσε πολύωρο μπλακ άουτ σε όλες τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και ανακοίνωσαν πως εντόπισαν δύο οχήματα γεμάτα με όπλα σε δρόμους του Κιέβου.

"Θα φέρουμε τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης. Όμως εδώ και δύο εβδομάδες ξεκινήσαμε εθνικό διάλογο και πιστεύουμε πως η χώρα θα παραμείνει ενωμένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.