Τεθωρακισμένα με ρωσική σημαία σε έδαφος της Ουκρανίας

Σε οριακά σημεία βρίσκεται πλέον η ένταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Το πρωί της Τετάρτης, έξι τεθωρακισμένα άρματα εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Τα τανκς είχαν σημαία Ρωσίας. Ένοπλοι με στρατιωτικές στολές μάχης, χωρίς όμως κάποια διακριτικά κάθονταν πάνω στα οχήματα και χαιρετούσαν τον κόσμο.

Τα τεθωρακισμένα σταμάτησαν έξω από το δημαρχείο της πόλης το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τους αυτονομιστές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε ότι πρόκειται για οχήματα που συμμετέχουν στην "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία εισήλθαν στην πόλη, αποκλείσθηκαν από φιλορώσους διαδηλωτές και στη συνέχεια κατελήφθησαν.
Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "κανένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού δεν έχει καταληφθεί στο ουκρανικό έδαφος" και παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών που αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Οι άνδρες επί των τεθωρακισμένων αρμάτων φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, αλλά με τις πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, της υψηλότερης διάκρισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ορισμένοι φορούσαν μαύρες κουκούλες.

Υπό κατάληψη και το κυβερνητικό κτίριο στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, δυο Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ. Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς, όπου οι δύο στρατιώτες "αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές".

Οι δυο στρατιωτικοί είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού τους οχήματος, διευκρινίζει το υπουργείο Άμυνας.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη αφότου το Κίεβο πέρασε στην αντεπίθεση καταστέλλοντας τους αυτονομιστές διαδηλωτές που ζητούν οι περιοχές αυτές να ακολουθήσουν το... πρότυπο της Κριμαίας.

Σε συνομιλία του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου.

Χθες Τρίτη, με επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης κυβερνητικών εγκαταστάσεων του Κιέβου, από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν απόβαση σε αεροπορική βάση μεταξύ του Σλαβιάνσκ και του Κράματορσκ και υπάρχουν 4 νεκροί και 2 τραυματίες.