Άγριος ξυλοδαρμός φιλορώσου υποψήφιου προέδρου στο Κίεβο

Ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών, γνωστός για τις ριζοσπαστικές φιλορωσικές απόψεις του, Oleh Tsaryov, ξυλοκοπήθηκε άγρια τα ξημερώματα της Τρίτης από όχλο στο Κίεβο, ύστερα από συνέντευξη που έδωσε στο ουκρανικό κανάλι ICTV. 

Ο Tsaryov στήριξε την ένταξη της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση υπό την ηγεσία της Μόσχας και όχι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συμφωνία που είχε υπογράψει ο Γιανούκοβιτς και προκάλεσε το μαζικό κύμα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην αποπομπή του.    

Επίσης, φάνηκε να υποστηρίζει μια παρέμβαση από τα ρωσικά στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. 

Ο 44χρονος πολιτικός φυγαδεύτηκε από μέλη του Δεξιού Τομέα (ακροδεξιό κίνημα) σε ένα κοντινό ασθενοφόρο, ενώ αργότερα ο ίδιος διέψευσε ότι τάχθηκε υπέρ της Ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Κίεβο για να απαιτήσουν να αναληφθεί σθεναρή δράση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.  

Οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως "Αβάκοφ παραιτήσου", αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της μεταβατικής φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στο Κίεβο, τον Αρσέν Αβάκοφ.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν κυρίως να αναληφθεί πιο αποφασιστική δράση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ένοπλοι κι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε πάνω από έξι μεγάλες πόλεις της ανατολικής —και κατά πλειονότητα ρωσόφωνης— Ουκρανίας.