Την επέκταση της ρωσικής “μαύρης λίστας” αποφάσισε η ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας περισσότερα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων στους οποίους έχει επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ έλαβε μόνο μία απόφαση επί της αρχής, να επεκτείνει τον κατάλογο.

Τώρα πρέπει "να γίνουν ταχείες ενέργειες για να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός και τα ονόματα εκείνων που θα προστεθούν στη μαύρη λίστα", είπε ακόμη ο Χέιγκ.

Σύμφωνα με την απόφαση στον μέχρι τώρα κατάλογο των 18 προσώπων προστίθενται άλλα τέσσερα νέα ονόματα, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και σε βάρος τους θα επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων.  

Για να στηρίξουν οικονομικά της Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ ενέκριναν ακόμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκ. ευρώ στην χώρα και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.  

Παράλληλα, oι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ενδέχεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί μετά την τετραμερή σύνοδο που προβλέπεται να διεξαχθεί την Μ. Πέμπτη στην Γενεύη. 

Διαβάστε ακόμα: Αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες η σύνοδος των G8, χωρίς τη Ρωσία