Γιούλια Τιμοσένκο: Θα είμαι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίσθηκε τον περασμένο μήνα αφού ο αντίπαλός της Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκδιώχθηκε από την εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία της χώρας,  στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η 53χρονη Τιμοσένκο έχει θητεύσει δύο φορές ως πρωθυπουργός και ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2010, όταν έχασε με μικρή διαφορά από τον Γιανουκόβιτς.

"Σχεδιάζω να είμαι υποψήφια για τη θέση του προέδρου", δήλωσε η Τιμοσένκο προς τους δημοσιογράφους, όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο.

Ωστόσο, η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Μπατκίβτσινα (Πατρίδα) έρχεται τρίτη, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση.  

Η ηγέρια της Πορτοκαλί Επανάστασης και σύμβολο των ευρωκινήματος Μαιντάν που εκδίωξε τον Γιανούκοβιτς, συγκεντρώνει ποσοστό 8,2% και ακολουθεί μετά τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και ανεξάρτητο βουλευτή Ποροσένκο ( 24,9%, πρώτος) και τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, τον ηγέτη του κόμματος Ουντάρ (Γροθιά) που εμφανίζεται δεύτερος με ποσοστό 8,9%. 

Διαβάστε: Ουκρανία: Πρώτος για πρόεδρος ένας δισεκατομμυριούχος... Γουίλυ Γουόνκα

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τιμοσένκο θα ήταν ψηλότερα στις δημοσκοπήσεις αν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν διέρρεαν μια μυστική συνομιλία της με τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Σε αυτήν, η 53χρονη πολιτικός ακούγεται να λέει -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να ρίξουν πυρηνικά και να "κάψουν" όλους τους Ρώσους. 

Μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η Τιμοσένκο κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι αλλοίωσαν τα λεγόμενά της, αναφορικά με το σημείο όπου ακούγεται να προτείνει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα εναντίον των Ρώσων της Ουκρανίας.

"Τι θα κάνουμε με τα οκτώ εκατομμύρια των Ρώσων που παραμένουν στο έδαφος της Ουκρανίας; Πρόκειται για απόβλητα", ρωτάει ο Σούφριτς. "Θα έπρεπε να τους εκτελέσουμε με πυρηνικά όπλα", απαντά η Τιμοσένκο.