Ουκρανία : Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος για την Κριμαία

"Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε καμία συμφωνία", δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ από τη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι. Η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις για την ισχύ της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου και ο Λαβρόφ τόνισε για άλλη μια φορά ότι "οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας".

"Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας εξακολουθούν να προσθέτουν πίεση και δεν είναι εποικοδομητικές", προειδοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και δήλωσε δηκτικά ότι "η Ουάσινγκτον απλά δεν μπορεί να δεχτεί ότι τα πράγματα στην Ουκρανία δεν εξελίσσονται όπως περίμεναν".

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, τους οποίους κρίνει υπεύθυνους για το ότι "απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας".

Την ώρα που οι δύο ΥΠΕΞ έψαχνα για μια ανύπαρκτη λύση στη Ρώμη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι "η Κριμαία, είναι, και θα είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας", καθώς οι αποφάσεις του περιφερειακού κοινοβουλίου της Συμφερόπολης "δεν έχουν καμία νομική βάση και ισχύ".   

Διαβάστε: Άμεσα στις 16 Μαρτίου το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας

Ο αναγνωρισμένος από την ΕΕ πρωθυπουργός της Ουκρανίας ζήτησε επίσης την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και εξέφρασε τη ελπίδα να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με τη ρωσική πλευρά.

Πίσω στο Κίεβο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στης Κριμαία είναι "παράνομο" και οργανώθηκε από τον ρωσικό στρατό.

"Δεν πρόκειται για ένα δημοψήφισμα, είναι μια φάρσα, μια απάτη κι ένα έγκλημα εναντίον του κράτους της Ουκρανίας, το οποίο οργανώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας", είπε ο Τουρτσίνοφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επίσημη ουκρανική βουλή θα αρχίσει διαδικασίες για την διάλυση της τοπικής βουλής της Κριμαίας και την ακύρωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αυτού.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την παροχή οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, ύψους 11 δισ. ευρώ (από τα 35 που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεωκοπία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια), προς την Ουκρανία και ο Γιάτσενιουκ δήλωσε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας, το συντομότερο δυνατό. 

Παράλληλα, εξαιτίας της στάσης που κρατά η Μόσχα στην Κριμαία το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων και της συνεργασίας του με τη Ρωσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, ζήτησε για άλλη μια φορά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και δήλωσε ότι"θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες να βελτιώσουμε τις δυνατότητες του Ουκρανικού στρατού, με κοινές ασκήσεις και επιπλέον εκπαίδευση". Επιπλέον, αναστέλλονται οι σχεδιασμοί όσον αφορά μια κοινή αποστολή για τα χημικά όπλα της Συρίας, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι νεωτέρας συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους. 

Νεότερα από το μέτωπο

Την ώρα που η Δύση επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφύγει την παραχώρηση της de facto πλέον ρωσικής Κριμαίας στη Μόσχα, στην χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζονται οι συγκρούσεις και η προβοκάτσια.

Πολλές ναυτικές βάσεις, αεροδρόμια και στρατόπεδα παραμένουν αποκλεισμένα από τις ρωσικές δυνάμεις και στους δρόμους των Κριμαϊκών πόλεων, επικρατεί πολεμικό κλίμα.

Το USS Truxtun, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα όπου θα λάβει μέρος "σε προγραμματισμένα γυμνάσια" με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις, όπως διευκρίνισε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. 

Μετά την χθεσινή ολιγόωρη "απαγωγή" του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Συμφερόπολη από φιλορώσους πολιτοφύλακες,  ένοπλοι εμπόδισαν σήμερα την 40μελής αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να εισέλθουν στην Κριμαία.     

Οι παρατηρητές επιστρέφουν με λεωφορείο στην πόλη Kherson όπου θα συσκεφθούν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, όπως μεταδίδει το BBC.

Στον πόλεμο του επικοινωνιακού πολέμου, το επίσημο κανάλι ειδήσεων της Ρωσίας Rossiya 24 πλέον εκπέμπει στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται συνήθως από μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής τηλεόρασης της Κριμαίας, Μαύρη Θάλασσα TV, μεταδίδει η ιστοσελίδα Telekritika με βάση το Κίεβο. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής των φιλορώσων διαδηλωτών στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας συνελήφθη σήμερα στο διαμέρισμά του, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.