Πράσινο φως για ρωσική… απόβαση στην Ουκρανία

Στις επάλξεις του πολέμου η Ρωσία και η Ουκρανία, σε διπλωματικό αναβρασμό η Δύση!

Οι εξελίξεις στην ημιαυτόνομη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας είναι φρενήρεις και οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή δίκτυα έχουν "μυρωδιά" πολέμου.

Δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πλοία εντοπίστηκαν να πλέουν ανοιχτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη της ναυτικής βάσης, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή. (τελευταία ενημέρωση 22.27)

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ και τα άλλα σημαίνοντα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία των σχεδίων ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας.

"Μπορούμε να τερματίσουμε την επέκταση αυτής της επιθετικότητας" είπε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ στους δημοσιογράφους αφότου απευθύνθηκε σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση στην χώρα του.

Υποστήριξε ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ για να βοηθήσουν την χώρα. (τελευταία ενημέρωση 23.58)

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας έθεσε, σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγες ώρες αφότου η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα του Βλάντιμιρ Πούτιν για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία με στόχο την "προστασία των ρωσόφωνων και των συμπατριωτών" της Ρωσίας, όπως αναφέρεται.

Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία. Ωστόσο τα στρατεύματα είναι επί ποδός. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι το "Κρεμλίνο ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί περαιτέρω κλιμάκωση στην Κριμαία" και ξεκαθαρίζει πως "η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα".

Πάντως, το Κίεβο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι συνεδριάσεις της νέας ηγεσίας που ορίστηκε μετά τη φυγή Γιανουκόβιτς διαδέχονται η μια την άλλη και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας διαμηνύει στη Ρωσία να μην προχωρήσει σε "επιθετικές παραβιάσεις" της ουκρανικής "επικράτειας".

Εν τω μεταξύ ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της Ουκρανίας στις επερχόμενες εκλογές, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε "γενική κινητοποίηση" στην Ουκρανία, μιλώντας ανοικτά για "στρατιωτικές προετοιμασίες".

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στη Δύση

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ζητά από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και "ταπείνωσε τον ρωσικό λαό" όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει "κόστος" για τη Μόσχα. Πάντως οι ΗΠΑ αποκλείουν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία και επιμένουν στη "διπλωματική οδό". 

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να "σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας". 

Η Βρετανία αναφέρει ότι οι τελευταίες κινήσεις αποτελούν "βαρεία απειλή" από πλευράς της Μόσχας.

Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Εκτάκτως θα συνέλθουν τη Δευτέρα και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε τη Ρωσία να επιλέξει "ειρηνικά μέσα" και να μην αποβιβάσει στρατεύματα στην Ουκρανία.