Τύμπανα πολέμου: Ο Πούτιν στέλνει στρατό στη Κριμαία

Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση για αποστολή στρατευμάτων ήταν ομόφωνη. (τελευταία 17.37)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".

"Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Εν τω μεταξύ ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Σημειώνεται ότι 6.000 Ρώσοι έκαναν απόβαση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, όπως μεταδίδει με έκτακτη είδηση το Reuters. O νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε σήμερα τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της "τάξης και της ηρεμίας" σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

"Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ακσένοφ - που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή - σε ομιλία του που μεταδόθηκε πλήρης από τη ρωσική τηλεόραση.

Επίσης η Άνω Βουλή, ζητεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση. (τελευταία ενημέρωση 17.51)

Αιματηρή διαδήλωση στο Χάρκοβο

Εν τω μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.

"Ρωσία, βοήθησε μας" και "Μην αγγίζετε το Χάρκοβο" ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τουλάχιστον 20 αιμόφυρτους ανθρώπους ενώ πολλά ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στο κέντρο της πόλης για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.