Ουκρανία: Νέος μεταβατικός πρόεδρος ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ

Στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, το στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε χθες, ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο 49χρονος Τουρτσίνοφ κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, “Πατρίδα”. Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004-2005.

Η Τιμόσενκο μάλιστα ανακοίνωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τη συνεχάρη για την αποφυλάκισή της και "εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία", όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ γνωστοποίησε πως θα έχει συνάντηση μαζί της "πολύ σύντομα".

Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαϊου, με τον αποπεμφθέντα Γιανουκόβιτς να κάνει πάντως λόγο για “πραξικόπημα” εις βάρος του, ενώ άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας.

"Η χώρα παρακολουθεί ένα πραξικόπημα. Είμαι πρόεδρος που εκλέχτηκα με νόμιμες διαδικασίες", υπογράμμισε σε ηχογραφημένη συνέντευξη που προβλήθηκε χθες από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται να επιχείρησε το Σάββατο να διαφύγει στη Ρωσία αεροπορικώς, αλλά εμποδίστηκε από τους συνοριακούς φρουρούς. Οι τελευταίοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι ο Γιανουκόβιτς επιχείρησε μάταια να τους δωροδοκήσει για να επιτρέψουν την αναχώρηση του αεροσκάφους του. Μέχρι τώρα αγνοείται πού βρίσκεται.