Ουκρανία: Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον Ουκρανικό λαό, από το Χάρκοβο όπου έχει καταφύγει, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα γεγονότα των τελευταίων ωρών ως "πραξικόπημα" και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι παραμένει πρόεδρος τη χώρας, απαντώντας στην πρόταση  της ουκρανικής αντιπολίτευσης, η οποία  θα ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανούκοβιτς χαρακτήρισε την αντιπολίτευση "γκάγκστερς" και δήλωσε ότι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται πλέον από το κοινοβούλιο είναι παράνομες. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέκρινε το ημερινό πολιτικό σκηνικό με την περίδο που οι Ναζί κατέλαβαν τη χώρα το 1930 και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο Χάρκοβο, στα νοτιοανατολικά της χώρας, για λίγο καιρό ακόμα.

"Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή" δήλωσε νωρίτερα ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου.

"Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς", δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος του Βιτάλι Κλίτσκο "Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές".

Ο Κλίτσκο, μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών "για να απαλλαγούμε" από τον Γιανουκόβιτς. "Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί", τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου, στο κέντρο του Κιέβου. "Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του", δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του μεγάρου.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Παραιτήθηκε για λόγους υγείας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρουσλάν Κοσουλίνσκι. Την ίδια ώρα εγκατέλειπαν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, περί τους 40 βουλευτές, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως το καθεστώς Γιανουκόβιτς μάλλον οδεύει προς το τέλος του.

Στη θέση του Ρίμπακ, πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη το "δεξί χέρι" της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. "Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης", δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά.

Αποφυλακίζεται η Γιούλια Τιμοσένκο

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ένα ψήφισμα που προβλέπει την άμεση αποφυλάκιση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο. Το σχέδιο του ψηφίσματος, που ενεκρίθη με 322 ψήφους υπέρ, προβλέπει την άμεση απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο βασιζόμενο σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Βίκτορ Τσβετς, δικηγόρος του κόμματος της Τιμοσένκο.

Επιπλέον, η κόρη της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα πάει να συναντήσει τη μητέρα της αργότερα σήμερα στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, όπου κρατείται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει την άμεση αποφυλάκισή της, ενώ η ιστοσελίδα hromadske.tv της Ουκρανίας αναφέρει πως η Τιμοσένκο αποφυλακίστηκε ήδη, μία πληροφορία που διαψεύδεται από εκπρόσωπο του κόμματός της.