Ομπάμα-Πούτιν: Η συμφωνία στην Ουκρανία πρέπει να εφαρμοστεί

Στη σημασία της όσο το δυνατόν πιο άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας που υπέγραψαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Διαβάστε: Βαρύ το κλίμα, παρά την υπογραφή συμφωνίας

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για αποχή από τη βία, δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία ήταν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που χθες ο τηλεοπτικός φακός “συνέλαβε” να προειδοποιεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι “εάν δεν συμφωνήσετε, θα έρθετε αντιμέτωποι με το στρατιωτικό νόμο, το στρατό, θα πεθάνετε όλοι”, αποκάλυψε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προετοιμαζόταν να καταφύγει στη βία στην περίπτωση που η αντιπολίτευση απέρριπτε τη συμφωνία εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία.

Διαβάστε: Πολωνός ΥΠΕΞ : Αν δε δεχτείτε τη συμφωνία, θα πεθάνετε!

“Είχαμε στοιχεία ότι στην περίπτωση μιας κατάρρευσης των συνομιλιών, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών”, εξήγησε ενώπιον δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του στη Βαρσοβία. “Επιπλέον, στην περίπτωση της αποτυχίας για την οποία θα επέρριπτε την ευθύνη στην αντιπολίτευση [...] θα ήταν πολιτικά ευκολότερο να καταφύγει στη βία. Και για αυτό ακριβώς το λόγο η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη”, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

“Κάποιοι από εσάς ίσως να έχετε δει το βίντεο. Δεν επρόκειτο για ένα πολιτικό τέχνασμα. Αυτή ήταν η εκτίμησή μου για την κατάσταση που πλέον μοιάζει να μην αποτελεί πραγματικότητα, όμως εκείνο το απόγευμα ήταν αληθινή”, εξήγησε ο ίδιος.

Πάντως, η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν ενθουσίασε τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου οι αντιδράσεις ήταν συγκρατημένες, δίνοντας την εντύπωση ότι οι παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θεωρούνται ταυτόχρονα καθυστερημένες, ανεπαρκείς και αβέβαιες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν τη νύχτα στην εμβληματική πλατεία, όπου το κλίμα ήταν σαφώς λιγότερο τεταμένο σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.