Αίμα ρέει στους δρόμους του Κιέβου

Στους 75 νεκρούς έφτασε ο τελευταίος απολογισμός των βίαιων επεισοδίων των δυο τελευταίων 24ωρων στο Κίεβο. Νεκρά σώματα βρίσκονται ακόμη στους δρόμους ενώ οι φωτογραφίες των ξένων πρακτορείων δείχνουν το αίμα να ρέει στους δρόμους και την πλατεία Ανεξαρτησίας.

Τουλάχιστον 76 ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Σε εικόνες που κατέγραψε ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης απεικονίζονται άνδρες, εμφανώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον ενός στόχου που δεν φαίνεται, στο κέντρο του Κίεβου.

Οπλισμένοι με ράβδους, μπουλόνια, πέτρες από τα λιθόστρωτα, αλλά και βόμβες μολότοφ, εκατοντάδες ριζοσπαστικοί διαδηλωτές, συνήθως φορώντας κουκούλες και κρατώντας ασπίδες, αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής Μπερκούτ, οι οποίες απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, με δακρυγόνα, αλλά και με καλάσνικοφ, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Στην εμβληματική πλατεία Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας), η οποία έχει γίνει αγνώριστη από τα οδοφράγματα, τις εγκαταστάσεις και τις σκηνές των διαδηλωτών, τα τραγούδια και οι ομιλίες συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα.

Νωρίς το πρωί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην "εμφύλια σύγκρουση", γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών. Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βλαντίμιρ Ζαμάνα από τον ναύαρχο Βίκτορ Ιλίν, χωρίς ωστόσο να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής.

Ο Ζαμάνα ανέλαβε πάντως το αξίωμα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και 'Αμυνας της Ουκρανίας υπό τον πρόεδρο της χώρας. (τελευταία ενημέρωση 10.05)

Ολονύχτιες συνομιλίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Μια συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία επιτεύχθηκε κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής από την προεδρική υπηρεσία Τύπου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν "πολύ δύσκολες".

Πολλοί Ευρωπαίοι πάντως εκφράζουν φόβους για εμφύλιο πόλεμο. "Το χειρότερο σενάριο που φοβόμασταν, δηλαδή το σενάριο ενός εμφυλίου πολέμου, είναι δυστυχώς πολύ πραγματικό", δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Απειλεί "όσους είναι υπεύθυνοι για βιαιότητες" η Ουάσινγκτον

Σε οξύτερο από ποτέ τόνο, η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον "των κυβερνώντων που είναι υπεύθυνοι για βιαιότητες", ένα μήνυμα που διαβιβάσθηκε από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν απ' ευθείας στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε να δοθεί τέλος στη βία και "στους παράλογους θανάτους".

Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας "ουδείς σηκώνει το τηλέφωνο". Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ, έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αλλά δεν απαντά κανείς.