Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισίου

Χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στο Παρίσι, απαιτώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία της έρευνας για τις δολοφονίες τριών ακτιβιστριών στη γαλλική πρωτεύουσα πριν από ένα χρόνο.

Η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και άλλες δύο γυναίκες είχαν βρεθεί δολοφονημένες σε μια πολυκατοικία στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013.

Κρατώντας πανό που ανέγραφαν συνθήματα όπως “Το τουρκικό κράτος ο δολοφόνος, το γαλλικό κράτος ο συνεργός”, οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες των γυναικών και τη γαλλική δικαιοσύνη για αυτήν που αποκάλεσαν βραδεία εξέλιξη της διαδικασίας έρευνας.

Ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες της Τζανσίζ, της Φιντάν Ντογάν και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ είναι ο Ομέρ Γκιουνέι, ένας Τούρκος μετανάστης ο οποίος ζει στη Γαλλία και είχε τεθεί υπό επίσημη έρευνα μέσα σε περίπου μια εβδομάδα ύστερα από την τριπλή δολοφονία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τις διασυνδέσεις του Γκιουνέι με την Τουρκία και ο δικαστής ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση ετοιμαζόταν να αποστείλει ένα επίσημο αίτημα για πληροφορίες στις τουρκικές αρχές.

Η Άγκυρα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στις δολοφονίες και υποστηρίζει ότι σχετίζονται με εσωτερικές συγκρούσεις στις τάξεις του PKK.