Στη σκιά σεξουαλικού σκανδάλου πρώην παρουσιαστής του BBC

Επίσημη έρευνα για τις δραστηριότητες του Τζίμι Σάβιλ, πρώην παρουσιαστή του BBC ο οποίος φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά δεκάδες ανήλικους, ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Η υπόθεση Σάβιλ, ο οποίος πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών, έγινε γνωστή στις αρχές Οκτωβρίου μέσω ενός ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, στο οποίο πέντε γυναίκες δήλωναν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον άλλοτε γνωστό παρουσιαστή όταν ήταν ανήλικες. Έκτοτε έχουν πολλαπλασιαστεί οι σχετικές καταγγελίες.

Η Σκότλαντ Γιαρντ είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι μια από τις ομάδες της θα εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον του, όμως η αστυνομία δεν είχε ξεκινήσει ακόμη επίσημη έρευνα.

“Έπειτα από δύο εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων συλλέχθηκαν πληροφορίες από τους πολίτες και έναν αριθμό οργανισμών έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 200 θύματα”, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία κάνει λόγο “για υπόνοιες για σεξουαλική κακοποίηση σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα”.

“Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις που αφορούν ανθρώπους που είναι ακόμη εν ζωή και χρήζουν έρευνας”, εξηγεί η ανακοίνωση.

Ο Σάβιλ υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές της βρετανικής τηλεόρασης στις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Το BBC από την πλευρά του ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθούν δύο εσωτερικές έρευνες για την υπόθεση από ανεξάρτητες προσωπικότητες.